С 650 хил. лева проучват възможностите за водоснабдяване от язовир Цонево
С 650 хил. лева проучват възможностите за водоснабдяване от язовир Цонево / Дарик Добрич

В републиканския бюджет са заложени 650 хил. лева за предпроектно проучване на възможностите за водоснабдяване на Добричка област от язовир Цонево в община Дългопол. Това съобщи областният управител Недко Марчев при представяне на отчета си за първите 6 месеца управление. Амбицията е предпроектното проучване да приключи за първите шест месеца на идната година, отбеляза Марчев.

В отчета на областния управител се подчертава активната работа по идейния проект от национално значение за водоснабдяване на област Добрич и част от област Варна чрез строителството на съоръжения за водоснабдяване по гравитачен път от язовир Цонево.

Целта на проекта е да се гарантира водоснабдяването на населението и стопанските субекти. Ако той се реализира, водните ресурси ще се използват ефективно на по - приемлива за населението цена, годишно ще се спестяват по около 3.6 млн. лева и ще се постигне контролирано качество на водата по директива на ЕС.

За 6-те месеца управление на това ръководство на Областна администрация е учредена и Асоциация по ВиК, в която общините имат 65%, а държавата 35, припомни още Недко Марчев.