Хор "Лира"
Хор "Лира" / netinfo
Хор „Лира“ при Дома за стари хора в Добрич отбелязва своята 10-годишнина с концерт. Събитието започва в 10.00 часа в концертната зала на Общински младежки център „Захари Стоянов“.

Хорът е сформиран през есента на 2007 г. и от тогава до сега са изнесени 119 концерта, по различни поводи, проведени са 554 репетиции. Съставът е участвал в много фестивали и конкурси, на които е спечелил 8 дипломи и 20 грамоти. Сформиран е с 19 души, като понастоящем също има толкова хористи. В репертоара им влизат народни песни, стари шлагери и др. жанрове.

Основател, художествен ръководител, диригент и основния двигател на хора е Атанас Генчев – дългогодишен музикален деец от град Добрич, носител на много награди и отличия, между които Сребърна и Златна лира на Съюза на музикалните дейци. Бил е кларнетист на Симфоничен оркестър-Добрич, основател на ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа" и дългогодишен концерт-майстор на Духовия оркестър в града. За дейността си като оркестрант-изпълнител получава признание с орден „Кирил и Методий” трета степен, а по-късно и първа степен.