Решението да има обществен посредник е в ръцете на общинското ръководство
Решението да има обществен посредник е в ръцете на общинското ръководство / Дарик Добрич
Решението да има обществен посредник е в ръцете на общинското ръководство
63478
Решението да има обществен посредник е в ръцете на общинското ръководство
  • Решението да има обществен посредник е в ръцете на общинското ръководство

Само 14 обществени посредници (омбудсмани) функционират към момента в страната, при наличието на 264 общини. Тези данни изнесе на среща "Ролята и мястото на местния омбудсман" в Добрич шуменският обществен посредник Иван Капралов. Дискусията бе организирана от Сдружение "Граждани в повече". В нея се включиха посредникът в Каварна Ели Милева и заместникът на националния омбудсман Хюсеин Исмаил.

Според Капралов трите причини да има омбудсман във всяка община са, че срещите с него са неформални и не изискват попълване на документи по образец, което притеснява гражданите; с негово участие се съкращават процедурите по решаване на даден въпрос, защото срокът му за отговор е 14-дневен; както и защото е безплатно за гражданите.

Изискванията са главно воля от страна на общинското ръководство да бъде създадена такава позиция; мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците при гласуване за избор на омбудсман, което бе определено като много тежко условие; както и отделяне на средства за неговата работа от местните приходи в бюджета. Възнаграждението на шуменския посредник е определено на 80% от кметската заплата, той разполага с офис, който се плаща от общината, и технически сътрудник с възнаграждение 420 лева. Не ползва служебна кола. Прави отчет на шесмесечие пред Общинския съвет и последният сочи, че е приел 420 души с техните жалби и сигнали и им е помогнал. Иван Капралов посочи, че правилникът, написан в Добрич преди години за позицията "обществен посредник", е достатъчно добър.

Статистиката в национален мащаб показва, че националният омбудсман и неговата администрация от 50 души са приели 5 336 жалби за 2012 г.. 23% са от потребители за получените от тях обществени услуги, главно от монополните дружества; 19% са за правата на деца или хора с увреждания, 4% са от затворници и арестувани. Заместникът на Константин Пенчев също подчерта, че местният омбудсман има сериозна роля в ускоряването на процедурите в местните администрации, които решават проблеми на гражданите. Той сподели, че не е задължително фигурата да бъде юрист по образование и поясни, че не е в компетенциите на посредника решаването на частни случаи като семейни и наследствени дела.

Фигурата на обществения посредник произлиза от Швеция. След Втората световна война правата на гражданите са във фокуса на вниманието и се появяват множество обществени защитници. Такива има в България от 2005 г.. Мандатът е 5-годишен, като допустимият срок за поста е два мандата. Длъжността е финансирана пряко от Народното събрание, не е подчинена на никаква друга власт и представя доклади всяка година през месец март.

В Добрич от 2005 година се правят опити да се създаде позиция обществен посредник. Досега безуспешно, макар че има написан правилник. Няколко състава на Общинския съвет обсъждаха темата, но и при последното дебатиране - по време на приемането на бюджета за 2013 г., добричките съветници отхвърлиха идеята с мотивa, че няма пари в хазната.

Чуйте повече от Иван Капралов в аудиото.