/ ThinkStock/Getty Images
Рентгенологът д-р Валентин Димитров, началник на отделението по образна диагностика в МБАЛ-Добрич, е отличен за лекар на годината от Регионалната лекарска колегия в Добрич на БЛС.

Наградата ще бъде официално връчена на тържествена церемония тази вечер в София, съобщи за Дарик председателят на Регионалната колегия на БЛС д-р Валери Веселинов.

ДКЦ - 2 поема курс към стабилизация и печалба

На регионално ниво със званието „лекар на годината” са отличени  д-р Валентина Желязкова - ендокринолог в МБАЛ-Добрич, д-р Весела Станева - токсиколог в МБАЛ-Добрич, д-р Женя Петрова - алерголог в МЦ „Вива”, д-р Валя Янева - нефролог в МБАЛ-Добрич и д-р Галя Бодичева - семеен лекар. Всички те получават почетен знак на БЛС и грамота.

По традиция на 19 октомври, когато Православната църква почита паметта на всебългарския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, се отбелязва и Денят на българския лекар.

Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си.

Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19-ти октомври по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".