"Джанки в Манхатън"
"Джанки в Манхатън" / Дарик Добрич
Известният лекар – писател от Добрич Хасан Ефраимов ще представи в театрален спектакъл своето творчество. Един от най-популярните му разкази - „Джанки в Манхатън“ от книгата „Дервишки караконджул“ става основа лекарят да се захване с творческия проект. Премиерата ще е на 21 юни от 19.00 ч. в Младежки център - Добрич. Изпълнението на творчеството на Ефраимов ще направи актьорът от Драматичен театър „Йордан Йовков“ Красимир Демиров.
 
Хасан Ефраимов е автор на 4 книги – романът „Метаморфоза“ и сборниците с разкази „Дервишки караконджул“, „Събирачът на болка“ и „Паралелен свят“. Предстои издаването и на още няколко. В творчеството му се преплитат мистика и реалност, исторически и автобиографични моменти. Лично преживяно и чуто от дядо му и баща му. В повечето от произведенията му се преплитат истории от Делиормана, родният край, човешките тегоби и мечти, битието на емигранта. Въпреки драматичното „заминаване“ през 1989 г.  на родителите и сестра му за Турция, лекарят остава тук, защото всеки месец го тегли към родния край. Тежестта на емигрантския живот най-ярко е пресъздадена именно в „Джанки в Манхатън“.
 
Входът за събитието е свободен, като всеки ще може да даде своя благотворителен жест на входа, където ще има дарителска кутия.  Д-р Ефраимов работи активно с Фондация „Свети Николай Чудотворец“ - Добрич и средствата, които  зрителите ще дарят ще бъдат използвани от Фондацията за изграждане на оранжерия, където да работят лица с интелектуални затруднения.
 
Д-р Хасан Ефраимов е роден на 15 януари 1966 г. в с. Трем, Шуменско. Завършил е медицина през 1993 г. във Варна. През 1997 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“ от Медицинския университет в София. Работи като лекар в Добрич.