/отляво-надясно/ Тодор Моралийски, Радан Кънев, Мирослав Георгиев и Драгомир Цукев
/отляво-надясно/ Тодор Моралийски, Радан Кънев, Мирослав Георгиев и Драгомир Цукев / Дарик Добрич
Листата на "Нова република" ще бъде допълнена с представители на Каварна и Балчик
„Поздравявам "Нова република" – Добрич за това, че и партийните ядра, и гражданското ядро на бившия Реформаторски блок се обединиха в една обща структура, заедно излъчиха водач и членове на листата. Това се посреща в София със задоволство и тази листа ще бъде регистрирана така, както е съставена тук, в Добрич”, заяви лидерът на Нова Република Радан Кънев на среща с хората от листата и с местни журналисти.

Както вече Дарик съобщи, лидер на кандидат-депутатската листа е преподавателят Драгомир Цукев, следван от общинския председател на ДСБ Мирослав Георгиев, Ивайло Петров – областен председател на партията, Милена Керанова от общинското ръководство на ДСБ, Тодор Моралийски от ЗНС и Диян Кралев от Българска демократична общност.  Утре се очаква листата да бъде допълнена с представители на общините Каварна и Балчик.

„Щастлив съм, че в Добрич дясната алтернатива издигна един изтъкнат учител, човек с опит и в България, и в чужбина в преподаването, за да покажем каква е основата на развитието на българската демокрация – силна, образована нация и здрави закони и правосъдие”, така Радан Кънев коментира избирането на Драго Цукев за лидер на листата на "Нова република".

 „Изразяваме острата си тревога от реалната опасност БСП да се върне начело на изпълнителната власт в България. За нас това е най-големият риск пред обществото, както е било многократно. Само през моя съзнателен живот страната три пъти е фалирала при управлението на БСП и върховете на политическата корупция бяха постигнати при управлението на Станишев. Тройната коалиция широко отвори вратите за доминацията на ГЕРБ и последвалите политически безобразия, които свърваме с политическия режим на г-н Борисов”, заяви Кънев.

По думите му ГЕРБ управлява не по-различно от БСП – с партийни назначения, рекет върху бизнеса, кражби, раздута бюрокрация и абсолютна некадърност. Според него БСП сега е в подем, защото ГЕРБ не показа алтернатива и дясна политика.

Радан Кънев заяви още, че за неговата партия няма съмнение, че ГЕРБ и БСП преговарят за коалиция.  Той припомни твърдението си, че след изборите през 2014 година Михаил Миков е  бил канен от ГЕРБ за коалиция. „Само през последните дни г-жа Бъчварова каза, че ще ГЕРБ ще преговаря с всички за общо управление и че те се стремят към управление на всиички политически сили. След това г-н Горанов започна да говори за бъдеща широка коалиция. За нас няма съмнение, че се водят преговори между БСП и ГЕРБ за управление в този формат. Има заявка на патриотите, Марешки и РБ също да се включат. Всички искат да се наредят на трапезата, излишно е да казваме, че ДПС винаги успява да го направи”, коментира Радан Кънев. Единствената опозиция и единствена дясна алтернатива  според него това е "Нова република".

Драгомир Цукев заяви, че Нова република  не обещава двойни заплати на учителите, а предвижда изцяло обновяване на учителския състав в следващите 10 години. По думите му това ще бъде елитът на нацията. „Именно с такива учители ще можем да пренесем нацията в бъдещето и България да стане едно по-добро място за живеене. Много лошо е пенсиите да са ниски и здравеопазването да бъде недофинансирано. Но няма нищо по-лошо от това да се самоубиваме, а когато игнорираме образованието, ние правим точно това”, подчерта Цукев.