/ Thinkstock/Getty Images
В Добрич започват семинари по проект „CULINART". Първият е от 9:00 часа до 12:30 ч. в сградата на Висше училище по мениджмънт. За участие в дискусията са поканени всички заинтересовани представители на професионалните и браншови организации на заетите в ресторантьорството и кулинарния сектор; централни и местни институции и регулаторни органи, имащи отношение към разработването, акредитирането и контролирането на професионалните квалификации; утвърдени професионалисти в бранша.

Проектът „CULINART: Създаване на съвместна квалификация за професионално образование и обучение в кулинарните изкуства и пилотни пътеки за продължаващо обучение“ се реализира с финансовата подкрепа на програма Еразъм+. Изпълнява се от консорциум от организации от България, Испания, Франция, Италия, Португалия и Турция.

Фокусът му е поставен върху разработването и внедряването на изцяло нова съвместна квалификация в областта на кулинарните изкуства, която да отговори на актуалните нужди на пазара на труда и да предостави възможност за повишаване на пригодността за заетост сред младежта, транснационалната мобилност и кариерното развитие.

Международен колеж - Добрич е водеща организация по проекта и провежда цикъл от събития, чиято цел е в открита дискусия с участниците да се проучат специфичните нужди на бизнеса от сферата на туризма и гостоприемството и да се дефинират техните изисквания към професионалистите, работещи в областта на кулинарните изкуства.

Очаква се във форума да се прецизират специфичните знания, умения и компетентности, които следва да притежава съвременния „главен готвач“, за да отговаря на очакванията на работодателите и да е „в крак“ с последните тенденции и иновации в гастрономията.