Проф.Иван Станков: Схемата на финансиране на научните селскостопански институти е порочна
Проф.Иван Станков: Схемата на финансиране на научните селскостопански институти е порочна / Дарик Добрич

Безплодни до момента са останали опитите на народния представител от АБВ  проф.Иван Станков да се срещне с премиера Борисов и да разговаря с него по проблемите на Добруджанския земеделски институт, разказа в студиото на Дарик депутатът. Дарик припомня, че професорът пое ангажимент пред работещите в института да запознае премиера със ситуацията в научното звено и заедно да търсят изход за избягване на плануваните там съкращения.

„Направих няколко срещи със земеделския министър Десислава Танева и тя пое ангажименти да се редуцират до миминум съкращенията в Добруджанския земеделски институт. Срещнах се и с председателя на Селскостопанска академия проф.Трифонова, на този етап обаче няма конкретни решения” – информира проф.Иван Станков. Според него в ДЗИ – Ген.Тошево  не може да се съкрати и един човек, защото се нарушава цялата схема на семепроизводство.

„За мен схемата на финансиране на научните институти и ползването на собствените средства е порочна, защото се събират сериозни суми от тяхната дейност, които отиват в Министерство на земеделието и не се връщат след това.  Моето предложение е в научните селскостопански институти да се процедира като в университетите – да имат  учебно-опитни стопанства, за които се отпускат определени субсидии, а всичко, което си произведат да остава за тях. Нямам логично обяснение защо действа подобна схема и ще продължа да настоявам тя да бъде променена” – коментира още депутатът.

Според него двете основни неща, които би трябвало да се решат в полза на ДЗИ – Ген.Тошево е да се избегнат съкращенията на персонала и да се промени финансирането, съобразно дейносттана института. „Понякога се чувствам обезверен, но това не ми дава основание да се откажа да настоявам  и аз ще продължа” – сподели още професорът. Той информира още, че в в момента подготвя актуален въпрос към министъра на туризма за състоянието на  плажната ивица край Шабла.