/ РБ Добрич
Завърши обучението по програмиране с робота Финч в Регионална библиотека "Дора Габе", съобщават оттам. В него се включиха 11 ученици от СУ „П.Р.Славейков” с обучител Димитър Георгиев. Заниманията са по проект на Библиотеката - „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки - България“.

Курс по програмиране за деца
РБ Добрич


От 26 февруари до 29 март се проведе първото обучение по програмиране с ученици от четвърти клас. Десетте роботчета Финч, които се използват, са предоставени на Регионална библиотека „Дора Габе“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки - България“, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория.
 
В учебната програма намериха място темите: Изчислителни игри. Фокуси с числа. Игри с думи; Цветна мозайка; Рисуване; Танци и ритми; Лабиринти. Поставяха се и се решиха задачи с програмен код. Чрез този проект учениците направиха първите си стъпки в програмирането.

Курсът завърши с връчване на сертификати за забавно програмиране с робата Финч. Най-добре представилият се в обучението ученик е определен за участие в пролетен лагер по програмиране за напреднали, който ще се проведе от 3 до 6 април 2019 г. в учебната база на Министерство на труда и социалната политика /ЦРЧР/.