Трите секвои след преобразяването
Трите секвои след преобразяването / Община Тервел
Три секвои в Тервел преживяха пълна промяна и от дървета се превърнаха в скулптури. Те се намират в центъра на града. Предполагаемата им възраст е малко над 100 години. Били са засадени в двора на началното училище, което е съборено през 80-те години.

Тогава началното училище и жилищните сгради в съседство са били съборени, за да се построят блокове и да се изгради площад на три нива с два фонтана – голям и малък. На същия строеж на площада е бил свидетел и Старият дъб, който се намира на най-ниското площадно ниво.

През лятото е извършен оглед на трите секвои, който показал, че дървесината им е в различни етапи на загниване, което предизвиква съхнене на дърветата. След като обсъди варианти, в които те да продължат да живеят, общинското ръководство се спря на идеята от все още здравата сърцевинна част на дънерите им да бъдат изработени резбовани фигури, които да се импрегнират и да се съхранят.

Двама резбари работиха по фигурите. Две от тях са решени в аспекта на предстоящата годишнина – 1 300 години от победата на Хан Тервел над арабския хаганат и спасяването на Европа. В тях са вплетени елементи от печата на Хан Тервел, розетата от Плиска, бойното снаряжение на прабългарските воини.

Едната от  двете секвои, освен с резбовани фигури, е оформена като място за сядане. Третото дърво е резбовано със символични за Добруджа стилизирани житни класове и слънчогледи.

През следващата година Община Тервел ще продължи огледа на старите дървета в населените места, за да се гарантира безопасността на гражданите. Идеята тези от тях, които представляват ценност като дървесни видове, да продължат да живеят във вид на дървени фигури, е добра и намира подкрепа у гражданите, допълват от Общината.