Представят книгата на д-р Ташо Ташев за добруджанските лекари
Представят книгата на д-р Ташо Ташев за добруджанските лекари / Дарик Добрич

Книгата „170 живота, отдадени на здравето на  добруджанци“ на доц. д-р Ташо Ташев ще бъде представена днес от 11 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Сборникът е посветен на лекари, чийто трудов път е преминал в Добрич и региона и се издава по повод 150 години от основаването на МБАЛ-Добрич.

„Това са биографиите на десетките неуморими и всеотдайни борци за здравето и живота на добруджанци, работили през периода от освобождението от румънска окупация до наши дни. Убеден съм, че те заслужават този жест. Става дума за хора – специалисти лекари, отдадени на професията си, физически и духовно свързани с Добруджа, посветили се на опазване на здравето на съгражданите си, на болните и на техните страдания“, споделя авторът.

Д-р Ташев е работил по 170-те очерка близо година. Той се надява, че книгата ще бъде интересна и полезна, особено за настоящите и бъдещите наследници на тази благородна професия.

Доц. д-р Ташо Ташев има три специалности – вътрешни болести, нефрология и клинична токсикология. Има над 90 научни публикации и съобщения, организирал е научни конференции с международно участие. Преминал е през всички йерархични стъпала в добричката болница, основател е на две звена в лечебното заведение, той е заслужил деятел на БЧК, общественик, бивш председател на Общинския съвет на Добрич. Вписан е в почетната книга на Добрич.