Представят балета Дон Кихот на открита сцена пред  Двореца в Балчик
Представят балета Дон Кихот на открита сцена пред Двореца в Балчик / netinfo

Балетът "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус ще бъде представен под открито небе в "Двореца" - Балчик. Почитателите на балетното изкуство могат да гледат спектакъла от 21.00 часа на лятната сцена на плажа под вила "Тихото гнездо".

Хореографията на постановката е дело на заслужилия артист на Русия Сергей Бобров. В продължение на 20 години той е бил водещ солист на Болшой театър в Москва, а сега е артистичен директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия и главен балетмайстор на Държавна опера - Варна.

В спектакъла участват водещи балетни артисти от Красноярск и Варна. Публиката ще има възможността да се възхити на майсторството на Елена Свинко и Юрий Кудрявцев – лауреати на завършилия само преди дни Международен балетен конкурс във Варна, първият и признат за най-престижен балетен форум в света.

Като постоянни гост-солисти на Държавна опера - Варна, двамата руски балетисти се състезаваха от името на България, спечелиха званието Лауреат на Международния балетен конкурс и бронзови медали. Елена Свинко бе отличена и с Диплом на Държавна опера - Варна, придружен с покана за участие с главна роля в класически балетен спектакъл през летния сезон 2017 година.

В спектакъла "Дон Кихот" Елена Свинко ще танцува вариации, а Юрий Кудрявцев ще изпълни партията на тореадора Еспада. В останалите роли: Румен Стефанов – Дон Кихот, Даниел Христов – Санчо Панса, Екатерина Булгутова - Китри, Георгий Болсуновски - Базил, Демид Зиков – Лоренцо, Юрика Аоки – Улична танцорка и др. Диригент е Вилиана Вълчева, художник Кристина Фьодорова.

""Дон Кихот" е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично, непрекъснато се развива и обогатява с нови хореографски интерпретации. Романът е просто повод да се представи една забавна и интересна хореография, като разбира се действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Първата постановка на балета е на Мариус Петипа в Мариински театър, последвана от версията на Александър Горский в Болшой театър. В моята версия, която се основава върху прочита на Горский, аз също съм внесъл свои хореографски решения както в ролята на Базил, така и в заключителния танц на кордебалета Фанда́нго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век", разказва авторът на постановката Сергей Бобров.

Това е вторият спектакъл на открито, организиран от културен център "Двореца" и Варненската опера. През юли в архитектурно-парковия комплекс беше представен мюзикълът "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха".

"Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" на открита сцена в Двореца