Албена
Албена / Дарик Добрич
Курс за допълнително обучение на кметове и представители на общински и областни администрации от Североизточен район ще се проведе на 11 и 12 май в курортен комплекс „Албена“. Събитието е организирано от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Института за интегрирано управление на общините. В него ще вземат участие кметове и представители на общински и областни администрации от областите Добрич и Силистра. Курсът е посветен на „Инструменти за общинско управление“.

Форумът ще бъде открит от ректора на Университета проф. Галя Герчева. На него ще присъства и областният управител на област Добрич Детелина Николова, която ще представи лекция на тема „Комитетът на регионите – механизъм на европейската политика за развитие на регионите“.

В програмата са включени 3 панела:
"Предизвикателства пред интегрираното общинско управление" с модератор – чл.-кор. проф. арх. Атанас Ковачев, директор на Института за интегрирано управление на общините. Като лектори в панела ще участват Ирена Николова – експерт от Министерски съвет и д-р Петер Харолд, главен изпълнителен директор на ХИПО НОЕ ГРУП, Австрия, областният управител на Добрич Детелина Николова и Петко Добрев – доскорошен областен управител на Силистра.
Втората тема е "Компоненти на интегрираното общинско управление" с лектори: чл.-кор. проф. арх. Атанас Ковачев; Нина Ставрева, кмет на община Каварна и арх. Петър Диков. Третият модул е "Нови инструменти за подпомагане на общинското управление" с модератор доц. д-р Георги Калагларски, преподавател във Варненския свободен университет. Лектори в панела ще бъдат арх. Белин Моллов по темата „Европейско териториално сътрудничество“ и доц. д-р Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във ВСУ „Черноризец Храбър“, която ще представи инструменти за онлайн позициониране на общините и бизнеса.