/ Дарик Добрич
Потенциалът на община Добрич и на Добричка област в сферата на земеделието и леката промишленост бе представен на Четвъртата среща на местните лидери от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Добрич се представя на среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай

Оказало се, че Добрич е една от малкото общини в България с българо-китайска инвестиция - това е фуражният завод, чието строителство започна през 2015 година. По думите на кмета община Добрич има потенциал да привлече и други китайски инвеститори.

Нашите представители са се срещнали с китайски бизнесмени и са отправили покани към тях. Заявен е интерес за директен контакт с местни производители на етерично-маслени култури. Такива срещи ще се планират в следващите месеци. Китайски инвеститори са изявили желание да посетят Добрич.

Форумът се проведе в София и в рамките на инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от Европа и е важен механизъм за стимулиране на инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.

Китайската делегация на форума е включвала около 250 участници, представители на 20 провинции, местни власти и на китайския бизнес. Основната цел на срещата бе да се осигури платформа за задълбочаване на сътрудничеството между местните власти и бизнеса от Европа и Китай в областите на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и малките и средни предприятия.