Представиха енциклопедия за област Силистра
Представиха енциклопедия за област Силистра / netinfo
Енциклопедия на Силистренска област  бе представена официално днес в зала 13 на Художествената галерия на дунавския град. Трудът по събирането на информацията започна през 2015 година. Енциклопедията и дейностите по нейната реализация са под егидата на евродепутата Емил Радев.

Инициатор и създател на едноименната неправителствена  организация, поела координацията по списването на Енциклопедията, е бизнесменът и политик Тодор Тодоров, като той и Емил Радев са сред основните спомоществователи на изданието. С дейностите по събирането на информацията за енциклопедията се ангажираха както  областният управител, така и професорите Димитър Игнатовски, Ивайло Петров и Георги Атанасов, доцентите Милен Куманов и Румен Липчев, кметове на седемте общини от областта, както и представители от регионалната библиотека, местни музеи и други институции.

«Силистренско има богата история, обект на различни  изследвания – статии, студии и монографии. Благодарение на тях не малко моменти от античната, средновековната и нова история са проучени в задоволителна степен. Но има и въпроси, които тепърва очакват своите изследователи. Като особена празнота за Силистренския край може да се посочи липсата на справочни издания, които да улесняват интересуващите се от различните периоди на неговото развитие.

Факт са двете издания (2004, 2008) на Енциклопедия-Силистра на местния журналист и краевед Енчо Енчев, която само се докосва до някои от събитията и личностите на този край. Не е по силите на една личност да обгърне цялото многообразие на политическия, икономическия и културния живот на Силистра и областта, тъй като това е изключително обемна задача. Поради тази причина, когато се постави въпросът за написване на нова Енциклопедия-Силистра, бяха привлечени най-добрите познавачи на историческото минало на областта», сподели пред журналисти и гости днес съставителят на Енциклопедията проф. д-р на историческите науки Димитър Игнатовски.

Тодор Тодоров благодари на всички автори и участници в списването на книгата, отдавайки заслужена благодарност и на  ангажимента, поет от евродепутата Емил Радев, за дигитализацията на изданието и качването му в интернет.