Ректорът проф. Димитров представя новата книга
Ректорът проф. Димитров представя новата книга / Кирил Крилов, Дарик Пловдив
Първи по рода си сборник.
92408
Първи по рода си сборник.
  • Първи по рода си сборник.
23-годишен учител по английски език, който е женен за японка и живее и работи в Япония, е най-младият човек, включен в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“. Изданието излиза по повод 25 години от съществуването на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите. Най-възрастната личност в справочника е император Траян, по времето на когото е бил построен Античният театър, уточни ректорът проф. Димитър Димитров.
 
В енциклопедията са поместени биографиите на 700 професионалисти в различни области на науката, изкуството, социалния и обществен живот, политиката, спорта и др. Присъстват имената и на всички кметове на града. Освен проф. Димитров в екипа по създаване на книгата са проф. Радка Колева, Радка Димитрова и художникът Димитър Келбечев. Според проф. Колева това е първото по рода си издание. „Изявени пловдивчани“ е подготвена по технологията „Who’s who“ („Кой кой е“).
 
В изданието са включени и много пловдивчани, които работят и живеят в чужбина, уточни съставителят Радка Димитрова. Кореспонденцията с тях възлиза на над 1000 електронни писма.    
 
Сред 700-те има и 15 души, които са слепи и слепо-глухи. Предстои издание с брайлово писмо, както и аудиовариант на книгата.
 
Липсата на вяра и самочувствие е подтикнала екипа да създаде този справочник. Мисията му е да съхрани духовното и физическо здраве на бъдещото поколение. Притеснява ни духовната оскъдица, в която живеем, каза проф. Димитров.
 
Създаването на книгата е продължило няколко години. Разходите по нея възлизат на около 90 хил. лв. Тиражът й е 1500 броя, като 500 са с твърди корици на цена 55 лв. и 1000 – с меки, цена: 50 лв. Енциклопедията може да бъде доставяна с куриер или да се закупи от книжарницата на висшето училище. Предстои и второ издание, което може би ще е по-съвършено, коментира ректорът. По думите му в него ще бъде включена една още по-млада личност – 16-годишният възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“, пианистът Николай Маринов.

Премиерата на справочника е утре от 17.30 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“.