Предлагат област Добрич да бъде включена в целенасочена инвестиционна програма
Предлагат област Добрич да бъде включена в целенасочена инвестиционна програма / Областна управа - Добрич

Областният съвет за развитие ще направи предложение до МРРБ територията на Добричка област да бъде включена в обхвата на бъдещата целенасочена инвестиционна програма, съобщават от просслужбата на областна администрация.
Програмата се разработва от МРРБ в подкрепа на развитието на Северозападна България Родопите, Странджа, пограничните, планински и полупланински слабо развити райони.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска припомни, че програмата има за цел  преодоляване на икономическата изостаналост на цитираните райони, чрез привличане на инвестиции. Предвид географското си положение, цялата територия на област Добрич е погранична и на това основание попада в обхвата на допустимата територия на бъдещата програма, подчерта областният управител.

Предлагат област Добрич да бъде включена в целенасочена инвестиционна програма
netinfo

Членовете на съвета решиха всички постъпили предложения за проекти от общинските администрации в региона да бъдат изпратени в Министерство на регионалното развитие и благоустройство във връзка с разработването на инвестиционната програма.

Подкрепено бе предложение за изграждането на трилентов или скоростен път в участъка „Варна - Аксаково - Стожер - Добрич - Кардам“ и бъдещото му продължаване с път „Добрич – Силистра“, като проекти за финансиране и последващо изпълнение, чрез привличане на средства, както от оперативните програми, така и от националния бюджет. Подкрепено бе и предложение за изграждане на Североизточен обходен път на Ген. Тошево, а също предложение за включване като приоритетна отсечка за осъществяване на инвестиционна дейност Път II-71 в участъка Добрич - к.к. "Албена" /обход на с. Батово/“.