/ iStock/Getty Images
Парите е трябвало да послужат за узаконяването на гараж, а собственикът на имота е бил убеден, че става въпрос за регламентирана такса, която той е заплащал
Предадоха на съд 61-годишен общински служител в Генерал Тошево за поискан и приет подкуп от немски гражданин, за да не изпълни своите служебни задължения и да не състави констативен акт за незаконен строеж, съобщиха от прокуратурата.

От дълги години обвиняемият е работел като главен експерт в Община Генерал Тошево. Част от неговите задължения било да организира безпристрастно и обективно проучване на сигнали и жалби на граждани, свързани с проблеми от устройствен характер, и сигнали за незаконно строителство.

Пробация вместо затвор получи мъж, подкупил полицаи във Варна

Именно такъв сигнал получил той в началото на март 2022 година. Информацията гласяла, че немски гражданин, живущ в село в Общината, строи без разрешителни гараж в двора на имота си.

На 21 март 2022 година той е предприел действия за изясняване на фактите и посетил дома на чужденеца. Констатирал е, че там наистина текат строителни действия, за които няма издадени никакви документи.

В разговор със собственика на имота, общинският служител е разбрал, че мъжът е готов да поправи това и да предприеме действия по узаконяване на постройката.

Мъжът се възползвал от факта, че немският гражданин не познава българското законодателство, симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал сумата от 4000 лева.

Парите трябвало да послужат за узаконяването на гаража, а собственикът на имота е бил убеден, че става въпрос за регламентирана такса, която той е заплащал.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“ и глоба до 5 000 лева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд-Добрич.