/ iStock
Апелативният съд във Варна измени наказанието на подсъдим за това, че дал 190 лв. подкуп на полицейски инспектори, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция в морската столица. Мъжът е дал парите, за да не му съставят акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата. 

Горната инстанция измени присъдата на Окръжния съд в Разград, с която той е бил осъден на четири месеца затвор. Вместо това постанови две пробационни мерки за срок от една година - задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Обвиняемият ще плати и глоба от 500 лв.

Случката е от 29 април. Обвиняемият е пътувал на предната дясна седалка в автомобил с френска регистрация по пътя между селата Хърсово и Голяма вода. При проверка от полицейски екип, за да не бъде санкциониран приятелят му, който шофирал, пътникът в колата дал 190 лева, които оставил под служебния таблет на полицаите. Веднага двамата били задържани в Районното управление в Исперих.  

Мъж се опита да подкупи полицаи в Искър

Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие. Пред Апелативния съд той обясни, че е оставил парите смятайки, че така заплаща наложена глоба. Във въззивното производство е установено тежкото здравословно състояние на подсъдимия, който страда от онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство. Поради това дори най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко. Затова и Апелативен съд – Варна санкционира мъжа с пробация, допълват от съда. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.                  
Съдет Кърова/БТА