/ Пресцентър
Редовни проверки се извършват на корабчета за разходки по брега, джетовете и другите атракциони по Черноморието. Към момента регистрираните корабчета за сезонен превоз на хора по Северното Черноморие нямат констатирани фрапантни нарушения. Това съобщи главният инспектор от "Морска администрация" във Варна Миглена Тодорова.

Няма инциденти на плажовете, охранявани от БЧК в Добричко

Досега са съставени два акта за нарушения и седем фиша за маловажни случаи - неправилно водене на дневник и липса на документи на борда на кораба. Проверките са ежеседмични, включително и за употреба на алкохол от страна на капитаните на всички плавателни средства за сезонен превоз на хора. Контролът на атракционите ще продължи до края на сезона, като инспекторите работят и по сигнали на граждани.

Осигуриха водно-спасителни постове за пет от плажовете без стопани в област Добрич

Тодорова коментира още, че се правят проверки и затова дали се прави инструктаж на пътниците. Тя обясни, че преди услугата, собствениците предоставят на клиентите декларация и подписвайки я ползвателите декларират, че им е направен инструктаж. Тези декларации са на няколко езика и се предоставят и на чуждите туристи.

Засега нямаме регистрирани нарушения и с джетовете по Северното Черноморие, каза още Тодорова. През тази година са съгласувани и потвърдени 16 временни водни бази. Тя обясни, че от базите знаят, че джетовете трябва да излизат през коридор и на бавен ход.