Повече деца влизат в подготвителни групи в Добрич
Повече деца влизат в подготвителни групи в Добрич / Дарик Добрич, архив

Повече деца влизат в подготвителни групи тази година в Добрич, съобщи началникът на отдел "Образование" в общината Нейчо Нейчев. Те са 350 в 6 училища и 658 в 24 детски градини. Общият им брой е със 105 повече в сравнение с учебната 2011/2012 година. Нейчев смята, че са обхванати всички 5-годишни и допълва, че досега не са налагани глоби на родители по причина, че не пращат в училище своите навършили 5 години деца.

Общо 8 654 ученици ще прекрачат училищния праг в Добрич на 17 септември, 821 от тях - за първи път. Броят на първокласниците е с един по-малко от миналата година, но тенденцията на растеж от последните години се запазва, коментира Нейчев. Наблюдава се спад при общия брой ученици в Добрич - с 297. Според началника, това се дължи на факта, че гимназиите напускат повече зрелостници, от седмокласниците, които постъпват там. Паралелките в Добрич тази година ще бъдат 339, срещу 374 за м.г..

Никъде не се е наложило да бъдат връщани и пренасочвани новозаписани ученици, подчерта Нейчев. Всеки първокласник ще постъпи в училището, което родителите му са избрали. Това не важи за детските градини, там има все още напрежение в трите централни с номера 8, 9 и 10, поради което от догодина ще влязат в сила нови правила, които ще дават предимство на семействата от района на заведението. Засега не се налага вземане на такива мерки в училищата, коментира началникът. Той смята, че навсякъде е осигурено целодневно обучение до трети клас, включително, при изявено желание от родителите.