Потвърдиха присъдата  срещу водач на „Хамър”, убил по непредпазливост пешеходка
Потвърдиха присъдата срещу водач на „Хамър”, убил по непредпазливост пешеходка / netinfo
Върховният касационен съд потвърди наложеното от Добричкия окръжен съд на 31-годишния Ивайло С. Георгиев от София наказание условно „лишаване от свобода” за 2 години и 6 месеца с изпитателен срок от 5 години.

На 26.11.2007 г. той бе признат за виновен от първоинстанционния съд, че на 28 юни същата година, по пътя Албена – Балчик, при управление на джип „Хамър” в пияно състояние, е нарушил Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 56-годишна жена. Георгиев е осъден да заплати на майката на пострадалата обезщетение от 21 хил. лв. и е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца.

Назначената по делото химическа експертиза дава заключението, че в кръвта на Георгиев е имало 1,9 промила алкохол и той е бил в средна степен на алкохолно повлияване.

Присъдата на Добричкия окръжен съд е протестирана от Окръжна прокуратура -Добрич, пред Варненският апелативен съд. На 15.04.2008 г. той я изменя като отменя освобождаването на Георгиев от изтърпяване на наказанието.

На 01.10.2008 г. Върховният касационен съд се произнася по жалбата на Георгиев срещу решението на Варненския апелативен съд и го изменя като потвърждава първоначално наложената присъда. Върховните магистрати приемат, че деянието е изолиран инцидент в житейския път на подсъдимия, той искрено проявява критично отношение към стореното и наложеното му наказание има поправителен ефект и превантивна функция.