Полицията в Силистра предприема допълнителни мерки по празниците
Полицията в Силистра предприема допълнителни мерки по празниците / Дарик Нюз - архив

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра предприемат допълнителни мерки за сигурност във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Проведени са срещи с представители на общинските администрации, на които са обсъдени конкретни действия за гарантиране на безопасността по време организираните масови прояви и тържества. Със собствениците на увеселителни заведения са обсъдени задълженията им по отношение на охраната и пропускателния режим, действията при евентуално струпване на хора, както и забраната за пребиване на лица под 18 години без придружител, информират от полицията.

В търговските обекти полицейски служители извършват проверки за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество.

Мерки за безопасност са предприети и по отношение на движението по пътищата при очаквания интензивен пътникопоток през празничните дни. Действията на полицейските служители ще бъдат насочени основно към подпомагане на движението по пътищата, но и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Пътните полицаи ще следят за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи.

Служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили проверки на 38 обекта в областта, където ще се провеждат празненства. Проконтролирани са организацията за пожарната безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационни инсталации, противопожарните уреди и съоръжения. Издадени са разпореждания на 3 обекта за отстраняване на констатирани нередности. С персонала на заведенията е проведен инструктаж относно спазването на противопожарните изисквания, уточняват още от полицията.