/ РБ Добрич
В Регионална библиотека „Дора Габе” бе открита фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на организиран футбол в Добрич. Изложбата е организирана от Общината, Библиотеката и Илия Кишишев – журналист, заслужил деятел на физическата култура и спорта, заслужил краевед, носител на Сребърна значка на БФС за принос към българския футбол.

Откриват изложба, посветена на 100 години футбол в Добрич

Откриването събра бивши и настоящи футболисти, треньори, футболни привърженици, общественици, граждани, читатели. Изложбата откри Невяна Христова, директор на библиотеката, която благодари на Илия Кишишев за дарените архивни документи, отразяващи дългогодишната история на футбола, както и за идеята в библиотеката да бъде организирана такава изложба. Присъстваха инициаторът на събитието Илия Кишишев и Никола Конанов, футболна легенда.

Изложба "100 години футбол"
РБ Добрич

На откриването, общинският съветник Тихомир Маринов дари на Регионална библиотека „Дора Габе” уникален шал на ФК „Добруджа”, върху който автографите си са оставили част от играчите от звездното поколение на добричкия футбол в средата и края на 90-те години на миналия век. Маринов в момента е член на Управителния съвет на ФК „Добруджа” и на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общинския съвет.
 

Дарението на Маринов
ВМРО


Експозицията в Библиотеката дава исторически сведения за развитието на спортната дейност в Добрич през годините и в частност на футбола от основополагането му през 1919 година. Тя съдържа архивни снимки и документи и представя любопитни данни и факти, събирани и съхранявани във времето от спортисти, Илия Кишишев, Регионален исторически музей, Държавен архив - Добрич, Радио „Добруджа”, вестник „Добруджанска трибуна”, граждани от Добрич и областта.

Изложба "100 години футбол"
Дарик Добрич

На вниманието на любителите на спорта са изложени множество автентични фотоси, които разказват за първите футболни клубове в нашия град, за знакови футболни срещи и игрови ситуации през годините, за строителството и откриването на добричкия стадион през 1960 година, за видни местни спортни журналисти. Посетителите имат възможност да видят ценни реликви с историческа стойност - автентична документация, флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Николай Конанов - емблематична фигура в добруджанския футбол с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич.

Изложбата ще остане на вниманието на гражданите на Добрич до 17 април.