Площад "Демокрация"
Площад "Демокрация" / Дарик Добрич
Четат се романтични, криминални, но също исторически и езотерични книги
63 726 посещения отчита Регионална библиотека „Дора Габе“ за 2016 г., съобщи в ефира на Дарик главният библиотекар Добринка Митева. Регистрираните през годината читатели са 3 845 (повече от 2015 г.), като 1 681 са ученици под 14 години. За сравнение, през 2012 г. е имало 57 000 посещения и 3 550 читатели. Най-често се ползват услугите на заемните за възрастни и деца, каза Митева. Над 64 000 са били заетите библиотечни единици.
 
В библиотеката се води статистика и за вкусовете на читателите. И в двата отдела – за деца и възрастни, е предпочитана художествената литература, като най-много се вземат романтични и любовни романи, трилъри, пътеписи, съвременна проза, български исторически романи.
От авторите всеобщи любимци са Даниел Стийл, Джорджо Мойс, Габриел Зевин, Джефри Арчър; продължава интересът към Стивън Кинг, но и Ромен Гари, Фредерик Бегбеде, както и скандинавски автори. От българските писатели се четат много Антон Дончев, Милен Русков, Галин Никифоров, Георги Господинов, Цветан Тодоров, Николай Овчаров. Тийнейджърите харесват Джон Грийн, Рик Риърдън, Токораз Исто, Никола Райков, а заради многобройните инициативи по 100-годишнината му Роалд Дал също се е превърнал в един от най-четените автори на 2016 г.
 
Извън художествената литература, добруджанци посягат най-много към приложна психология, езотерика, издания на религиозна и здравословна тематика, както и към ръководства за отглеждане на растителни култури, каза Митева.
 
2/3 от фонда на библиотеката се попълва от дарения, останалият - чрез книгообмен и покупка, каза Митева, като обясни, че изданията се подбират след внимателно проучване на вкусовете на читателите, включително чрез анкети на сайта на библиотеката. 4 000 тома са набавени през изтеклата година, вече във фонда има общо 396 000 тома.
 
Направени са 234 дарения от частни лица и организации, сред които Община Добрич, Областна управа, посолствата на Китай, Япония, Турция, Президентството, градски и частни галерии, получават се и по пощата книги от автори. От своя страна Регионалната библиотека разпространява даренията в цялата област. Много успешна се оказала акцията „Остави своя стара книга тук“ – в която се събират издания в кашон на входа, като много често попадат изключително интересни и ценни, понякога почти нови, прочетени само веднъж. От библиотеката благодарят на всички свои дарители.
 
Засилва се активността в работата с деца и ученици. Входът за предучилищните групи и първокласниците е безплатен. Целогодишно има беседи, образователни уроци, игри, премиери. Проведени са общо 117 културно-образователни програми, посетени от близо 6 000 деца и над 2 000 възрастни. Работи се и по проект за приобщаване на деца от ромската общност, който продължава и през 2017 г.
 
Регионална библиотека „Дора Габе“ е носител през 2016 г. на две грамоти за активна дейност - от Община Добрич за 1 ноември, както и от Фондация „Глобални библиотеки“.