/ Дарик Добрич
Увеличение на делата отчита Районен съд-Добрич за миналата година. Те са общо 6 930, което е с 318 и с 969 повече спрямо двете предходни години. 76.5% от новообразуваните дела са граждански, а 23.5% наказателни. Приключени са 6 773 дела, също повече спрямо двете предходни години. Резултатите бяха оповестени на годишно отчетно събрание на магистратите в Районния съд от председателя - съдия Анна Великова.
 
Районен съд-Добрич провежда годишно отчетно събрание

И през 2018 г. съдът е постигнал добри резултати по показателите за бързина и качество на правораздавателната дейност. В 3-месечен срок са приключени 89% от всички дела, 99.7% са постановени в установения едномесечен срок за гражданските дела и съответно в двумесечен срок за наказателните дела. Запазва се традиционно високият процент на потвърдените съдебни актове – 71.8%.
 
В Наказателното отделение на съда през годината са образувани 1 652 дела. Те са по-малко в сравнение с предходните години, съответно със 122 и със 140 броя. За поредна година с най-голям дял са за общоопасни престъпления - 64.5%, сред които за по транспорта, противозаконно отнемане на коли, придобиване и държане на наркотични вещества.

На следващо място се нареждат делата за престъпления против собствеността - 20.8%, като за кражби - 38. Делата, свързани с престъпления против личността са 15, против стопанството - 14, при които обаче се отчита сериозен спад. Намаление има и при делата, свързани с документни престъпления - 11, при 21 и 12 за предходните две години.

Същата е тенденцията и при делата за престъпления против брака, семейството и младежта, които през 2018 г. са само 6. Осъдените за извършени престъпления от общ характер са 365, което е 96.8% от всички предадени на съд лица през годината. Произнесени са две оправдателни присъди.

Увеличение има при административно-наказателните дела, в които граждани и фирми активно обжалват актове на държавни органи като КАТ, НАП, Инспекция по труда, ДФИ, Автомобилна администрация и др.

Отчетното събрание
Дарик Добрич

В Гражданското отделение на Районен съд през 2018 г. са постъпили 5 305 нови дела -  с 440 и 1 109 повече спрямо двете предходни години. Най-много - 619 са по предявени облигационни искове за вземания на договорно основание, непозволено увреждане, неоснователно обогатяване. Значително е увеличението на т.н. „други дела“, като най-големият обем са споровете за родителски права. В тази категория попадат още и делата по молби за промяна на име, по Закона за закрила на детето и други.

Постъпилите дела по трудови спорове са 62, при 57 и 53 за предходните години. Исковете за развод и недействителност на брака са 136. Намаление има при делата по Закона за защита от домашно насилие - 31 броя, при 36 и 37 за миналите години.
 
Новообразуваните дела при държавните съдебни изпълнители са 671, а събраната сума по изпълнителни дела през отчетната година възлиза на 799 328 лева. Съдиите по вписванията са се произнесли по 10 955 молби за вписване, отбелязване или заличаване.
 
На отчета на Районния съд присъстваха като гости ръководителят на Окръжен съд - Добрич Галатея Ханджиева, районният прокурор Петко Тухчиев и председателят на Адвокатския съвет Милен Кадикянов. Петко Тухчиев отдаде намалението на влезлите в съда наказателни дела на изоставане в работата на прокуратурата. Причините са обективни, каза той. Една от тях е забавени експертизи, тъй като през годината имало негласна стачка на вещи лица, които отказвали да им се възлагат такива.

Имало е проблеми и в Националния институт по криминалистика и криминология, където също се затлачили подадени експертизи с месеци и години. Освен това щатът на Районната прокуратура не е бил запълнен през 2018-а, но вече е пълен с новопостъпили обвинители, което, според Тухчиев, ще доведе до приключване на забавени казуси и до по-висока натовареност на съда през тази година.