/ netinfo
Ученици от Езикова гимназия "Гео Милев" получиха възможност да присъстват на съдебно заседание по гражданско дело в Районен съд. Председателят на институцията - съдия Анна Великова, докладчик по делото, разясни на младежите по какъв ред протича съдебният процес по граждански дела, каква е ролята на ищеца и на ответника, при какви обстоятелства съдът назначава вещи лица.

Учениците чуха още за процесуалните действия по събиране на доказателствата и провеждане на устните състезания по делото с предмет за защита на облигационни права.

След приключване на съдебното заседание младежите присъстваха и на лекция на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет“, която беше изнесена от съдия Любомир Генов.

Посещението на учениците от Езикова гимназия „Гео Милев“ в Районния съд беше реализирано по инициатива на Детелина Петрова - преподавател в училището по предметите, включени във философския цикъл.