концерт
концерт / Дарик Добрич
В Добрич предстои седмица с ежедневни концерти, посветени на предстоящите светли празници Рождество Христово и Нова година.
 
Началото ще бъде дадено на 10 декември (понеделник) от 18.30 ч. в Органова зала с класически коледен концерт с наслов „In  dulci jubilo“ (В сладка радост) - първия стих от средновековна рождественска песен, в която се казва “В сладка радост да възпеем Лежащия в своето сияние!” С концерта се отбелязват два празника – Рождество Христово и 30-годишнината от построяването на органа в град Добрич от немската фирма „Alexander Shuke Orgelbau”. В програмата са подбрани едни от най-представителните произведения за този инструмент, създадени през епохата на Барока - от Йохан Себастиан Бах, Йохан Пахелбел и Винцент Любек. Ще чуем на органа Мария Славова и гост – цигуларката Красимира Султанова.
 
“С песен там някъде, някъде далече“ е заглавието на празничния концерт, посветен на 11 декември - световен ден на хоровото изкуство. На тази дата от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ дамите от Хор на учителките - Добрич с диригент Маргарита Русева-Ганева, клавирен съпровод Детелина Василева – Димитрова ще ни предложат едно истинско песенно пътешествие из цялото земно кълбо. Със специалното  участие на Вокална формация „Soul Voices“ с ръководител Габриела Павлова и ученици от СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев ще зарадва публиката си с празничен концерт на 12 декември (сряда) от 18.00 ч. в Органова зала. Ще прозвучат две Кончерти Гросо от майсторите на Барока - Хендел и Корели. Също от Корели ще чуем Сарабанда, Жига и Бадиери - добре познати на ценителите. Програмата включва Томазо Витали с Шакона за цигулка и оркестър и Глук с Танц на благословените духове и Танц на фуриите от операта Орфей и Евридика.
Като солисти ще се изявят концертмайсторът Теменужка Константинова, Божидар-Матео Бенев и Ирина Олшанска.
 
С празничен концерт на 14 декември (петък) от 18.00 часа в Органова зала Смесен хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, хормайстор Божана Тонева, клавирен съпровод Радостина Гроздева-Кръстева ще отбележи 160-годишнина от рождението на великия композитор Джакомо Пучини. В програмата ще чуем арии и дуети из опери и прочутата „Меса ди Глория“ със солисти Атанас Атанасов, Радослав Радев и Паско Ташев.
 
На 16 декември от 11.00 ч. в Огледална зала предстои неделно матине с Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, клавирен съпровод Радостина Гроздева-Кръстева и солист Атанас Атанасов. Младото дарование,  хористката Маргарита Атанасова ще се изяви и с изпълнение на флейта. Участват и ученици на Детелина Василева и Валентина Кателиева. Домакините от Добрич ще посрещнат в концерта гости от Балчик - Смесен хор „Черноморски звуци“, Вокални студии „Съншайн“ и „Бейби войсес“ с диригент Валентина Георгиева, клавирен съпровод Стела Аркалиева
В програмата са предвидени коледни и новогодишни песни от цял свят.