Отново парад на хвърчилата в Шабла
Отново парад на хвърчилата в Шабла / DarikNews.bg, архив

Тази година отново местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла ще се изпъстри от парад на хвърчилата, съобщават от Зеления център в морския град. От първото издание на фестивала през 2011-та година, той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от района – за да присъстват на него пристигаха гости от Добрич, Варна и други градове.

До настоящата година фестивалът се провеждаше в рамките на проект на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска“, финансиран по Програма LIFE + на Европейската Комисия. Проектът се осъществяваше съвместно с община Шабла и включваше редица дейности, но несъмнено крайбрежната надпревара на най-добрите водачи на хвърчила беше най-атрактивната и популярна сред тях.

Тази година празникът ще продължи да съществува като еднодневен фест, посветен на хората от приморска Добруджа,  житото и червеногушата гъска. Той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

Фестивалът ще бъде открит официално на 19 септември от 18.00 ч. в Зеления образователен център. Ще бъде открита изложба на художниците-анималисти Валентин Катранджиев и Виктор Василев.