Младежки център
Младежки център / Дарик Добрич
Изложба на рисунки на деца от добрички училища на тема „Деца, изкуство и спорт срещу наркотиците” ще бъде открита в 10.30 часа днес в Общински младежки център „Захари Стоянов“. Изложбата е посветена на Международния ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика, който се отбелязва на 26 юни, съобщават от общината.

На 26 юни отбелязваме Международния ден за борба с наркотиците 

Авторите на най-добрите рисунки ще получат награди. На специален щанд в Младежкия дом Превантивно информационният център към Общинският съвет по наркотични вещества ще представи материали за опасностите, които крие употребата на дрога и съвети към деца и родители за справяне с проблема зависимост.

Международният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика се отбелязва от 1988 година с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. Денят се отбелязва и в България от 1988 година.

Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с наркотици, е предотвратяването на риска от злоупотреба сред населението и най- вече сред младите хора. Изключително тревожна е тенденцията от последните години на непрекъснат спад на възрастта на пробвали или употребяващи дрога. Специалисти алармират, че наркотиците вече се разпространяват в училищата от самите ученици. Има случаи, в които тийнейджърите сами приготвят и пласират упойващи вещества. Ето защо изключително важно е да се заостри вниманието на обществото към проблема. Необходимо е и активното участие на  семейството, като основен фактор за справяне с проблема.