Нова дестилерия в Добрич
Нова дестилерия в Добрич / Дарик Добрич
Фирма „Есетере“, дъщерна компания на американската „doTerra”, разширява дейността си в Добрич. Днес компанията откри втора дестилерия за етерични масла, с което мощностите й са удвоени - до 210 куб.метра. Открити са нови 50 работни места, с които служителите наброяват общо 200 души, разказа изпълнителният директор Пламен Николов.

Нова дестилерия в Добрич
Дарик Добрич

Днес „Есетере“ празнува 3 години от създаването на първата дестилерия в Добрич. „Радостни сме, че работим тук, облагородявайки това кътче. Желанието ни е да установим устойчиви отношения с фермерите в района“, каза още Николов и подчерта добрата работа с Община Добрич.

Нова дестилерия в Добрич
Дарик Добрич

В момента в дестилерията се изварява маточина. Оказва се, че интересът към тази, по-нетрадиционна култура, се повишава. Очаква се най-масовия продукт - лавандулата, да се появи за изваряване в началото на месец юли.
 
„Мисията ни е да стабилизираме традиционното в бранша – като лавандулата, както и да вкарваме ново“, отбеляза Пламен Николов. Във втората дестилерия са монтирани измервателни апарати, чрез които фирмата ще развива и научна дейност. Тяхната цел е да отговорят на редица въпроси – дали процесите на обработка на етерично-маслените култури са най-правилните с оглед на съвременните техники, сортове и климатични условия, разказа изпълнителният директор. „Новата дестилерия е като старата, но усъвършенствана“, смята техническият директор.

Нова дестилерия в Добрич
Дарик Добрич

Освен новите технически мощности, „Есетере“ откри на рождения си ден и чисто нова административна сграда, за която получи поздравления заради модернистичния й облик.
 
По думите на Николов, подкрепен от кмета на Добрич Йордан Йорданов, преминати са два етапа от разгръщането на бизнеса на „Есетере“ в Добрич, предстои още един – трети етап, за да се завърши производството.

Нова дестилерия в Добрич
Дарик Добрич

Тържеството на компанията се състоя в присъствието на много гости – земеделски стопани, представители на местната власт, партньори. „Есетере“ развиват и силна социална дейност, подпомагайки Общината в поддръжката на центрове от семеен тип, млечната кухня и др. Рождениците получиха много картини – подаръци, но най-специалната бе подготвена от деца, на които от компанията са помогнали.

Нова дестилерия в Добрич
Дарик Добрич