Откриха база за трудотерапия към старческия дом в Полковник Савово
Откриха база за трудотерапия към старческия дом в Полковник Савово / снимки: община Тервел

Открита бе новата база за трудотерапия към Дома за стари хора „Радост” в с.Полк.Савово, съобщават от община Тервел. Освен домуващите, на събитието присъстваха и малките еколози - участници в програма „Наше лято“. На празнично украсения разсадник в селото малчуганите проведоха своето занятие по екология, билкарство и цветарство.

Виолета Димитрова – директор на ОДК „Малкият принц“, с помощта на специалисти по озеленяване,  запозна децата с видовете билки, качествата и приложението им в народната медицина. За тематичното екозанимание Община Тервел се бе погрижила да осигури разсад от мента, розмарин, босилек, лавандула, маточина, лофанг, стевия, салвия, градинска юка, хеле, здравец, черна къпина и други видове. Децата, заедно с придружаващите ги баби, както и хората от Дома, започнаха да засаждат храстите и тревистите растения.

В свободния терен на новия разсадник бяха засадени първите 50 корена растения. Задачата да се грижат за тях поемат домуващите в Дом „Радост”. Това е и смисълът от трудотерапията за хората, които живеят в тервелския дом – хората да имат своите занимания, за да не се чувстват изолирани и откъснати от домашната си среда.

Базата за трудотерапия е един от първите проекти на Община Тервел, реализиран чрез средства от стратегията за местно развитие на Местната инициативна група. Осигурената финансова помощ от 21 000 лв. от Държавен Фонд „Земеделие” послужи за ограждане и оборудване на празен общински терен  с кът за отдих, чешма, помещение за техника и градински инструменти. Закупени бяха още мотофреза и мотокултиватор.

Откриха база за трудотерапия към старческия дом в Полковник Савово
netinfo