/ iStock/Getty Images
Откраднаха от Центъра за защита на природата и животните в Добрич папагал от редкия защитен вид "зелена амазона", който е дива форма, съобщиха от полицията.

Отвличат ли се животни, за да бъдат препродадени? (ВИДЕО)

Крадецът е проникнал в помещението с още около 70 птици като е разбил катинара.
7-годишният Пепо, който е в неизвестност, е от семейството на големите папагали, много е дружелюбен, умен и социализиран, разказа директорът на зоопарка Християн Христов, цитиран от БТА.

По думите му, птицата, чиято цена стига до 3000 лева, не може да бъде продадена на легалния пазар без документи за произход, които се съхраняват в зоопарка.

Задържаха крадци на коне и муле от имот в Опанец

"Посегателството не е извършено от случаен човек, а от познавач, който е идвал в зоологическата градина, оглеждал е и е откраднал най-ценната птица. Нека злосторникът да знае, че когато Пепо е стресиран, крещи и може да бъде чут надалече", каза директорът на зоопарка.

Християн Христов допълни, че ще направят всичко възможно да издирят птицата и ще търсят отговорност от фирмата, която охранява центъра. Зоопаркът в Добрич, който е изграден по българо-швейцарски проект, е дом на повече от 300 животни от 65 вида.
БТА