Осъдиха условно купувач на крадени вещи от германец
Осъдиха условно купувач на крадени вещи от германец / Дарик Добрич - архив

Добричкият окръжен съд осъди  на 1 година условно с 3 години изпитателен срок 40-годишен мъж от село Могилище, Каварненско за придобиване на откраднати от германски гражданин вещи. Съдът отмени изцяло присъдата на Районен съд – Каварна, с която е признал за невиновен и оправдал 40-годишния Юлиян Д. Въззивният съд го призна за виновен в това, че в периода 03.03.2010 г. до 12.03.2010 г. в с. Могилище с цел да набави за себе си имотна облага е придобил чужди движими вещи на обща стойност над 3 000 лева, собственост на германски гражданин, за които е предполагал, че са придобити от другиго чрез престъпление.

Районен съд – Каварна, е установил, че през периода 03.03.2010 г. до 12.03.2010 г. от дома на германски гражданин и от каравана, намираща се в двора на къщата били извършени кражби на вещи, сред които 1 брой керамичен плот с 4 броя котлони, лампи, контакти, 2 миксера, касетофон, микровълнова печка, пожарогасител, машина за косене на трева, машина за рязане на теракот, козметика и други вещи. В къщата било проникнато чрез изкъртване на дървени капаци, поставени върху прозорци, счупване на стъклата и на входната врата, както й изкъртване на ключалката на вратата на караваната. През същия период, по улицата, където живеел подсъдимия, минала каруца с двама мъже от ромски произход. Те продавали различнидомакински вещи, сред които и такива, откраднати от дома на германския гражданин. Продавачите обяснили на Юлиян Д., че ги били купили от други лица, а той купил всичко за сумата от 1000 лв.

Пред Районен съд – Каварна, Районната прокуратура се е отказала от първоначално повдигнатото на Юлиян Д. обвинение за кражба от дома на германски гражданин в с. Могилище и е пледирала, че той е придобил вещите, предполагайки, че те са обект на кражба.

На 09.12.2010 г. първоинстанционният съд е оправдал Юлиян Д., а Районна прокуратура – Каварна, е протестирала този акт пред въззивния съд.

Юлиян Д. има средно образование, женен е, работи, не е осъждан. Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в срок от 15 дни.