Веселин Орешков
Веселин Орешков / Портал 12
На 7 октомври, събота, от 18.00 часа във Възрожденското училище в Историческия музей - в Етнографски комплекс „Стария Добрич” ще се проведе среща с Веселин Орешков.
 
Веселин Орешков е роден в Троян. По образование е агроном, а по призвание учител и лечител. Автор е на книгите: „Планински лимон – показалец за Естествен Живот“; „Слънце, въздух, вода и сол“; „Път към свободата“; „Законите на живота“, "Накъде вървим и какво правим". Написал е много статии и научни публикации. Целият му съзнателен живот е минал като интродуктор и една от големите му мечти е да въведе във флората на България растения от други райони на Земята. В голяма степен това вече е факт, защото растения като планински лимон /Chaenomeles mauley/, арония, актинидия, шизандра, левзея, персимон вече присъстват в не една българска градина и със своите уникални цветове, плодове и лечебни свойства допълват красивите пролетни пейзажи и трапезата ни. Именно Орешков преди около половин век въвежда вече всеизвестната с лечебните си и хранителни качества (присъства в менюто на космонавтите) арония. Изключително много цени планинския лимон, както той го кръщава на български.

Веселин Орешков, или Чичо Веско, както мнозина го наричат, е човек с невероятно търпение, непоколебима вяра и силна интуиция. Той непрестанно се среща и съветва хора от цялата страна и не само от страната. Изнася лекции и беседи за истинските неща в живота. Чрез личния си пример, в изключително съответствие между думи и постъпки, той увлича и млади и по-възрастни.

Организатори на срещата с него са Центърът за природосъобразен живот и взаимопомощ в Добрич съвместно с Историческия музей. Те приканват всички да се запознаят с Веселин Орешков и неговите книги и да задават въпросите, които ги вълнуват не само по темата за здравословен живот.