/ Окръжен съд-Добрич
Състав на Окръжния съд в Добрич е допуснал предаването на 30-годишен мъж от село Айдемир, Община Силистра, на френските власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“, съобщиха от пресслужбата на съда.
 
Предадоха на съд румънец, избегнал плащането на данъци в особено големи размери

Във Франция българският гражданин е бил осъден на 3 години затвор за притежание на оборудване за фалшифициране на платежни средства, опит за скиминг измама, извършена като част от организирана престъпна група и участие в група, съставена от криминално проявени лица.

От данните по делото става ясно, че той е осъден заедно с още двама българи, които са получили наказания от 3 и 4 години затвор. Престъпленията били извършени в периода от септември до 13 октомври 2011 г. на територията на Франция и Германия.
 
Окръжният съд призна глоба, наложена на мъж от Добрич за пътно нарушение в Германия

Присъдата е постановена на 16 декември 2016 г. от Изправителен съд в Нанси. 30-годишният мъж е обжалвал съдебния акт, но на 23 октомври 2018 г. той е бил потвърден от Апелативния съд в същия град.

Веднага била издадена и заповед за задържане на българския гражданин. На 5 март, той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Открит е на 3 май в село Карапелит, след като полицейски служители спрели за проверка автомобил и установили, че колата е управлявана от обявения за международно издирване мъж.
 
Пред Окръжния съд в Добрич обвиняемият е заявил, че не желае да бъде предаден на френските власти, отрекъл е да е извършвал посочените деяния и отбелязал, че има адвокат във Франция, който обжалва постановената срещу него присъда.
 
Оставиха в ареста мъж, разследван за кражба, извършена при условията на опасен рецидив

Окръжният съд е преценил, че няма основания да откаже предаването му на френските власти. Съдът е установил, че цитираната присъда  действително не е влязла в сила и е обжалвана пред Касационния съд, но в изпратените от Франция документи е посочено изрично, че обжалването не спира изпълнението на съдебния акт, тъй като е налице заповед за арест.

Френските власти са дали и необходимите гаранции, че след приключване на наказателното производство, ако мъжът бъде окончателно осъден, той ще може да изтърпи присъдата си в България.
 
Окръжният съд е потвърдил взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като е разпоредил той да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване във Франция.
 
Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция.