Ограничено е движението за всички МПС в област Силистра заради силен вятър  и нулева видимост
Ограничено е движението за всички МПС в област Силистра заради силен вятър и нулева видимост / Дарик Добрич

Републиканските пътни участъци от Силистра към Шумен, Добрич и Русе са затворени за всички моторни превозни средства. Причината, освен обилният снеговалеж е силният вятър и нулевата видимост, съобщиха от Областното пътно управление. Те призоваха гражданите да не предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни.
От ръководството на община Силистра отправиха апел към гражданите, да се съобразят с предстоящите метеорологични прогнози и да предприемат пътуване, само ако е крайно належащо.

От община Дулово пък вчера разпространиха обръщение към жителите да се запасят с основни хранителни продукти и лекарства, а хронично болните, възрастните хора и бременните жени да бъдат особено внимателни. При проблеми и аварии жителите да звънят на 112, но има осигурено и оперативно дежурство към общинската администрация. Това съобщиха от Общината след състоялото се заседание на Общинския кризисен щаб. Болницата в Дулово разполага с необходимите лекарства и има готовност за включване на генератор. Родилките за периода четвъртък-понеделник са две и са от града, а двайсетте болни от цялата община на хемодиализа по график се извозват от силистренската болница и ще останат там. От домашния социален патронаж имат готовност за обслужване на хората, които са към тях.

Директорите на учебните заведения и детските градини имат ангажимента за наблюдение и обезопасяване на парните инсталации и водоснабдителните съоръжения. От Районната пътна служба съобщиха, че разполагат с два роторни снегорина, 2 опесъчаващи машини, 4 трактора, 100 тона осолен пясък и 20 тона сол. За почистването на общинската четвъртокласна пътна мрежа има 17 трактора и 5 фадроми. Още в началото на зимния период от общината са разнесли осолен пясък за критичните отсечки и по стръмните участъци. За тази година за снегопочистването има близо 70 хиляди лева, съобщи кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед.