Заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
Заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата / Дарик Добрич
Изработен е проект на Областен план за действие с цел подобряване безопасността на движението и намаляване на жертвите по пътищата на територията на област Добрич за периода 2017-2018. Той бе представен на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Участници в него бяха представители на Областно пътно управление, Регионално управление на образованието, Пожарна безопасност и защита на населението, КАТ – Пътна полиция, Център за спешна помощ, представители на общини, БЧК и председателя на НПО „България – Вита“ Антоанета Малева.
 
По предложение на А. Малева, в плана е заложено завишаване на контрола по отношение на законосъобразното спиране и паркиране на МПС в населените места. На вниманието на общините в плана е заложено да се търсят възможности за изграждане на нови паркинги за автомобили, съгласно регулацията за застрояване на населените места, както и да се положат усилия от общините за обособяване на специални места и велоалеи за движение на велосипеди.
 
Обръща се внимание и на КАТ – Пътна полиция, които трябва с помощта на средствата за масово осведомяване да информират обществеността за важни правила и актуални изменения в Закона за движение по пътищата.
        
Ръководителят на Областно пътно управление Георги Стратиев информира, че с цел подобряване безопасността ще се реализират дейности на териториите на общините Добричка – изграждане на нов водосток преди разклона за Одърци по пътя Добрич-Албена, за избягване на наводняване на пътната настилка, и Шабла, където в три населени места – Горун, Ваклино и Дуранкулак, ще бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки.
        
Участниците в заседанието единодушно одобриха Областния план.
 

областна комисия по безопасност на пътя
Дарик Добрич