ОДБХ провери 40 обекта за наличие на пилешко с вода
ОДБХ провери 40 обекта за наличие на пилешко с вода / Дарик Добрич

Около 40 са проверените в Добричка област търговски обекти за наличие на птичи продукти с вложена в тях вода. Издадени са 22 предписания, съобщи за Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова.

Проверките започнаха на 21 януари. При тях се следи за спазването на Наредба №32, в която бяха направени промени в края на миналата година. С промените се изисква водата в пилешкото месо да не надхвърля 4,3%. Такова съдържание е допустимо, технологично необходимо е и се прави единствено за разтваряне на добавките и подправките, обясни д-р Брайкова. Съдържание на вода над този процент е забранено.

Директорът на ОДБХ припомни, че бе дадена отсрочка до 20 февруари в търговската мрежа да бъдат реализирани птичите продукти, които са в срок на годност, но не отговарят на изискванията на наредбата. След тази дата те ще бъдат насочвани към хранителна банка или унищожавани.

В момента усилията на инспекторите на ОДБХ са насочени към търговската мрежа. Издадените предписания са основно за удължаването на срока на реализация на годните, но неотговарящи на наредбата меса. Издадени са и предписания за обявяване на метода на охлаждане на различните разфасовки и заготовки, както и за точното наименование на продукта. Проверява се и дали продуктите с вода са отделени на специален щанд с надпис „Храни, неотговарящи на изискванията на Наредба 32”.

Глобите за наличие на водни разтвори в пилешкото са до 10 000 лева за предприятията, които произвеждат такива продукти и до 5 000 лева за търговците.  В Добричка област има 6 производители на птиче месо.

От началото на месеца вървят и инспекциите във връзка с наредбата за млечните продукти. Проверени са над 200 търговски обекта. Издадени са предписания основно за обособяване на имитиращите продукти на отделен щанд. Три са млекопрерабтвателните предприятия в Добричка област, декларирали, че ще влагат като суровина само мляко и няма да произвеждат имитиращи продукти.