/ Дарик, архив
Осъденият на 18 години затвор Стивън Ст. от генералтошевското село Росица  обжалва присъдата си пред Апелативен съд-Варна, съобщиха оттам. 19-годишният младеж получи наказанието през ноември м.г. от Окръжен съд-Добрич за грабеж, придружен с опит за убийство.
 
Стивън бе признат за виновен, че през нощта на 12 август 2017 г. е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като употребил за това сила, като грабежът бил придружен с опит за убийство.

Той влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода в дома си, а 19-годишният взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и тъй като не успял да открие пари си тръгнал. В хода на разследването било установено, че общата стойност на отнетите чрез употреба на сила вещи възлиза на 7.35 лева.

19-годишен получи присъда 18 години затвор за грабеж и опит за убийство


Възрастният мъж бил намерен на сутринта от негов родственик, който го открил на пода окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият бил приет за лечение в добричката болница.

Според изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза, вследствие на побоя животът на възрастния мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ.

През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче мъжът е починал, като причина за смъртта му била заболяване - внезапна сърдечна смърт.

18-годишен от село Росица остава в ареста заради грабеж
 
Добричкият окръжен съд мотивира тежката присъда с броя на нанесените удари, с тяхната сила и локализиране предимно в областта на главата, с безпричинно проявените бруталност, ожесточение и коравосърдечност, както и с демонстрираните след побоя пред свидетели безгрижие и самодоволство по повод стореното. Съдът е приел, че Стивън пряко е искал да лиши от живот пострадалия мъж и е съзнавал, че това може да стане в резултат на упражненото насилие.

Първата съдебна инстанция е отчела и значителния превес на отегчаващите отговорността обстоятелства. Подсъдимият още като непълнолетен е имал криминални прояви, а през 2015 година е бил съден за кражба.
 
Днес защитата му поиска намаляване размера на наказанието, поради ниската стойност на ограбеното, както и заради това, че според тях Стивън не е искал да убие възрастния мъж. Подсъдимият изрази съжаление за стореното.

Прокурорът от Апелативна прокуратура, както и адвокатът на наследниците на пострадалия намират, че Добричкият окръжен съд е произнесъл абсолютно справедлива присъда, която въззивният съд трябва да потвърди.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.