/ ThinkStock/Getty Images
Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд-Добрич, с което е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Стивън Стоянов, разследван за грабеж с причинена средна телесна повреда.

Втората съдебна инстанция намери за незаконосъобразно това изменение и потвърди задържането под стража на 18-годишния младеж от село Росица, община Генерал Тошево.

2 години затвор и глоба от 5000 лева за наркодилър, продавал дрога от микробус

Стоянов  е в ареста с определение на ОС-Добрич от 15 август миналата година, припомнят от съда. Три дни по-рано, след солидна почерпка с алкохол, той пребил от бой свой съселянин, с който имал предишно спречкване и му отмъкнал две кутии цигари.

В края на миналата година и близо 5 месеца след първоначалния арест, съдът в Добрич е уважил жалбата на обвиняемия срещу задържането под стража, след като е намерил, че е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Това определение е било протестирано от прокуратурата в Добрич.

Отнемат имущество за над 4.3 млн. лева от бившия главен архитект на Каварна

Днес Варненският апелативен съд уважи частния протест на държавното обвинение и отмени определената по-лека мярка за неотклонение. Втората съдебна инстанция намира, че по делото има данни за завишената обществена опасност на личността на обвиняемия.

Въпреки младата си възраст, Стоянов е наказан за престъпление от общ характер през април миналата година с пробация. Именно в условията на това търпяно наказание той е извършил грабежа. Спрямо Стивън има висящо разследване и за друго престъпление.

Задържат под стража 18-годишен, откраднал портфейл и източил дебитна карта

Престъплението му е тежко по смисъла на закона, наказва се с „лишаване от свобода“, а събраните в хода на разследването доказателства, в това число и самопризнанията на Стивън,  обосновават предположението, че той е автор на престъплението.

Определението на втората съдебна инстанция е окончателно.