Обсъждат новия устройствен план на община Шабла
Обсъждат новия устройствен план на община Шабла / netinfo
Работен вариант на общия устройствен план на община Шабла представи пред кметския екип и общински съветници проектанският колектив.

При разработката на плана са обособени две производствени зони – за преработка на селскостопанска продукция, борси и тържища в Шабла и Дуранкулак и зона за строителна индустрия.

Предвид инвеститорския интерес по отношение на алтернативните източници на енергия, са предвидени и няколко ветроенергийни парка.

Проектанският колектив, начело с проф. Иван Никифоров залага и на приоритетното развитие на туризма в общината. Разчетите показват, че 40-километровата плажна ивица дава възможност за отдих на 150 хиляди туристи, като на всеки от тях се падат по 12 квадратни метра площ. С цел избягване на презастрояване като в Южното Черноморие, екипът предлага да се използват само 30% от този капацитет.

Курортно-туристическата дейност е локализирана в 3 зони - Шабла, Крапец, Дуранкулак и в трите голф-игрища - Тюленово, Езерец и Ваклино.

Идеята на проектантския екип е международния път Е-19 да бъде изнесен от населените места, както това е направено в общинския център.

В работния вариант на плана се предлагат 1800 места за балнеоложки туризъм. За да се запази релефа на територията се предвижда строг контрол при застрояването и сгради с височина не повече от 7,5 метра.

За пръв път като тема в планирането на община Шабла се поставя културно-историческото наследство. Концепцията има идея да запази идентичността и автентичността на пейзажа. По отношение на зелената система на общината опорния план предвижда запазване на съществуващите зелени площи, създаване на два градски парка и оформяне на един нов

природен парк.