Обсъждат бъдещето на рибарските селища
Обсъждат бъдещето на рибарските селища / netinfo
Нов статут ще придобият рибарските селища на територията на Община Шабла, съобщи кметът Красимир Кръстев, след като се срещна с представители на браншовите сдружения.

Предстои държавата да определи чрез какви процедури ще отстъпи на общините бреговите територии, които риболовците ползват за дейността си, каза г-н Кръстев. Тези зони по цялото Черноморие и по река Дунав, са понастоящем публично-държавна собственост.

На територията на Шабла има 5 лодкостоянки, като от Агенцията по рибарство и аквакултури обособяват 2 от тях със статут на пристанища – Шабла-юг и Дуранкулак, а останалите – Крапец, Езерец и Тюленово – с по-нисък – на временни убежища. Това се прави поради изискванията при кандидатстване по европейските фондове.

Община Шабла има планове да изгради рибарски селища със собствена инфраструктура на 5-те места. Там кооперациите ще могат да развият дейността си в тържища, да имат стаи за почивка, ресторанти.

Ще се следи да не се повтори опита с лодкостоянката Шабла-север, която се намира до Фара, където отстъпеното право на строеж е било продадено от много рибари и сега мястото е застроено с вили и къщи, подчерта кметът Красимир Кръстев.