Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Общинските съветници на Добрич не гласуваха оставката на председателя на местния парламент Иво Пенчев. Докладната записка с това предложение на групата на БСП не бе в предварителния дневен ред на днешната сесия, а и не можа изобщо да влезе.

Мая Димитрова от БСП предложи тази точка да бъде първа в дневния ред, за да може ако Пенчев бъде отстранен, на мястото му да застане негов заместник.

Ивелин Пейчев предложи докладната въобще да не бъде разглеждана, тъй като тя не е законосъобразна. В залата бе обяснено, че в Закона за местното управление и администрация са изброени причините, поради които може да се иска оставка на председателя и посочените от БСП мотиви не отговарят на това.

Готвят нова сесия за блок „Добрич“, искат оставката на Иво Пенчев

Зорница Михайлова от ГЕРБ заяви, че предложението на БСП е разгледано в правната комисия и нейното становище е, че не се касае за неотложно решение, затова не трябва да се гласува сега.

ГЕРБ излезе с декларация по повод исканата оставка на председателя на ОбС Иво Пенчев

Самият Иво Пенчев предложи да се гласува вот на доверие към него.

До това обаче не се стигна, защото след гласуване докладната изобщо не влезе в дневния ред. „За“ бяха 13 съветници, „против“ – 12, а 11 души гласуваха „въздържал се“.

БСП поиска оставката на Иво Пенчев, изтъквайки, че той не изпълнява ефективно задълженията  си да ръководи и представлява Общинския съвет като негов председател. Социалистите смятат, че Пенчев манипулира и проявява липса на критичност, липса на диалогичност и нежелание да изпълнява функциите си.

Мая Димитрова заяви, че докладната ще бъде внесена отново на следващото заседание на ОбС през февруари.