Обновяват градския парк на Шабла
Обновяват градския парк на Шабла / netinfo

Стартира проектът за обновяване на градския парк в Шабла, съобщават от общината в морския град. Кметът на Шабла Красимир Кръстев подписа договор  с Разплащателната агенция на Министерството на земеделието и храните, с който се слага началото на реализацията на идеята по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони.

Проектът е на стойност 1 300 000 лева. Срокът за изпълнението му е 30 месеца. Автор на разработката е арх. Пламен Петров от Варна. Предвижда се цялостно обновяване на територията, която е организирана в няколко зони. 

В тази за активен спорт ще бъдат изградени игрище за тенис на корт, баскетболни площадки и игрища за петанка. Играта е позната на шабленци, защото вече четири години поред тук се провеждат международни турнири.

В зоната за майки с деца освен игралните комплекси е предвидено и кафене, изграждането на което няма да се финансира по Програмата за развитие на селските райони. 

Входното пространство към парка ще бъде организирано като шестоъгълен площад с водна площ, от където ще се разделят алеите водещи към различните зони. Авторът на проекта е предвидил и т.н. "тиха зона" в западната част на парка, където ще бъдат изградени барбекюта и оформени места за отдих. Алейната мрежа е със ширина 3 метра. Естрадата е в централната зона.

Финансирането на дейностите е 100 %  със средства по Програмата, без участието на общината. Предвидените средства ще позволят изцяло да се обновят водопроводната и ел.инсталацията, да бъдат изградени обществени тоалетни, градинско осветление. Проектът предвижда запазване и осъвременяване на ценните дървесни видове, които съществуват сега в градския парк, както и ново залесяване и озеленяване на терена.