Няма издадени предписания при проверките на здравните инспектори по Никулден
Няма издадени предписания при проверките на здравните инспектори по Никулден / netinfo

9 извънредни проверки на обекти, които предлагат риба и рибни продукти, са извършили здравните инспектори по Никулден, съвместно с представители на регионалното звено на ИАРА. Не са установени нарушения, няма издадени предписания, съобщи пред Дарик директорът на ОД на БАБХ д-р Розалина Брайкова.

Проверявани са документи за произход на стоката, етикетировка, условия за съхранение на продуктите, хигиена на обектите, здравно състояние на персонала. Засилени проверки ще има и по Коледа и Нова година. Ще се инспектират търговски обекти, складове за търговия на едро, кланици, заведения. Ще има дежурни здравни инспектори, които ще работят по сигнали, каза още д-р Брайкова. При направените около 70 извънредни проверки през декември м.г. не е имало фрапиращи нарушения.

Гражданите могат да подават сигнали за нередности по няколко начина – на телефон 058 602 053, лично в приемната на в дирекцията, по пощата, на сайта на БАБХ или на тел. 0700 122 99, обясни д-р Брайкова. Миналата седмица са подадени три сигнала от граждани. Единият е за лоша хигиена в магазин за хранителни стоки в Балчик и липса на работно облекло за персонала. Това не е било установено при последвалата проверка, но са открити други нередности – наличие на храни директно на пода на обекта и смесване на различни групи продукти в общ хладилник. Друг сигнал е бил подаден за лошо качество на храната и липса на етикетировка и маркировка в заведение за бързо хранене в Ген. Тошево.

Здравните инспектори препоръчват преди празниците да се купуват храни само от регламентирани места и да се предпочитат българските стоки и тези, произведени в региона, които са с доказано качество.