Покана за бал от Читалище Добрич
Покана за бал от Читалище Добрич / Дарик Добрич
Ще възстановяват "Пеещото езеро" в парка
Новото Читалище „Добрич – 2017 г.“, което бе основано преди месеци, има свръх амбициозна програма за първата година от съществуването си, съобщи пред медии председателят и основател Николай Нейчев. Вече е депозирано в Общината искане за предоставяне на база за дейността – първия и втория етаж в бившето училище „Дора Габе“. По информация на Нейчев предстои искането да се разгледа в Общински съвет съвсем скоро. Ще бъде необходимо обаче оборудване на помещенията, за да се ползват и за целта от настоятелството канят всички на благотворителен бал, чрез който ще се набират средства в полза на институцията.
 
Балът ще бъде на 1 март, когато е празникът на Читалище „Добрич“. Началото ще е в 19.30 ч. в ресторант „България“. Кувертите са с цена 60 лева. Гостите на празника ще бъдат забавлявани с атрактивна и разнообразна програма - пианистът Пламен Желев и сопраното Ирина Жекова (солистка на Държавна опера – Варна и Национална опера София); камерна група при ансамбъл „Добруджа“, предвождана от певицата Калинка Вълчева; и за финал – половин час джаз с проф. Стефка Оникян. В концерта ще се включат и група „Сингинг ривър“, която функционира към читалището.
 
Ако се наберат средства за ремонта и ОбС даде позволение за ползване на помещенията, от Читалището се надяват тази пролет да имат свой дом, каза Нейчев. В актовата зала ще се провеждат много концерти и събития. Планира се възстановяване на галерията на входа на училището. Ще се сформира фолклорен център на името на Калинка Вълчева, като самата певица ще идва два пъти годишно да води майсторски класове. Същата уговорка има и със Стефка Оникян, която ще помага на младите таланти от певческата школа към Читалището, водена от Нейчев. Друга важна планирана дейност е школа за духови инструменти, към която ще се създаде детски биг бенд. С него ще работи саксофонистът Атанас Атанасов, който е свирил с Вили Казасян, и ще се завърне скоро от САЩ.
 
Библиотеката на читалището ще разполага с 3-4000 тома, дарения са получени от цялата страна, като от Варна има лично дарение 1 200 книги. Още от ръководството искат да направят звукозаписно студио и визуална лаборатория за фото и видео обработка. Ще предлагаме още езикови школи, като имаме намерение да се преподават испански и китайски, каза председателят.

Може би най-амбициозната идея е да се възстановят концертите, познати като „Пеещото езеро“ в градския парк. Идеята е в определен ден от всяка седмица да се провеждат прояви под това име на сцената в края на езерото в парка, поясни Нейчев. Той покани всички артисти и граждани на Добрич да се изявяват в събитията и с подкрепата на Читалището.
 
Вече екипът е кандидатствал с проект по европейска програма, но се чака оценка. Ще се търсят и други източници на финансиране, тъй като държавната субсидия, която ще дойде след 12 месеца дейност, ще покрива някои разходи, но няма да е достатъчна, отбелязва Нейчев.