/ Хор "Добруджански звуци"
Хор "Добруджански звуци" подготвя няколко прояви в близките седмици
"За мен ще остане незабравим споменът от декември 1995 година, когато Камерен хор "Добрич" пя в Нотр Дам. Бях потресена от кадрите с пожара в тази величествена катедрала”, сподели пред Дарик Елвира Пастърмаджиева - диригент на хор „Добруджански звуци”.

Покривът на „Нотр Дам“ - легендарен шедьовър

Преди 24 години добричката хорова формация е поканена за 5 концерта в Париж. „Тогава във френската столица имаше голяма транспортна стачка. Единственият начин за придвижване бяха корабчетата по река Сена. Първият ни импровизиран концерт бе в едно такова корабче, където попяхме за удоволствие на всички пътуващи”, спомня си диригентката.

Хорът е съпровождан от нашия съгражданин отец Петър Симеонов. Добричлии посетили и  катедралата Нотр Дам.

„Отец Петър отиде при пастора в храма и каза: „Това е един български хор, може ли да изпее нещо тук?” Отговорът бе, че  няма проблем. Тогава ние застанахме пред амвона на катедралата и изпяхме „Отче наш”.

Там акустиката е изключителна, звукът е ангелски. Самите ние изтръпнахме, а хората ни ръкопляскаха”, разказа Елвира Пастърмаджиева. Имало много посетители, а въздействието на песента на добричкия хор било потресаващо.

Хор "Добруджански звуци" представя творби на Джакомо Пучини

В момента хор „Добруджански звуци” подготвя няколко прояви.

На 23 април формацията е поканена за участие в концерт в Сливен. Заедно със Сливенския симфоничен оркестър хорът ще представи „Меса ди Глория” от Джакомо Пучини, със солисти сопраното Галина Великова, Атанас Атанасов – тенор, Радослав Радев – баритон и Паско Ташев  - бас, с участието на добричката органистка Мария Славова.

На 2 май ще се състои голям концерт по повод юбилея на Галина Великова – солист на хор „Добруджански звуци” и на Държавна опера – Варна. Програмата е насочена към любителите на мюзикъла и оперетата.

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Ще звучат произведения на Лехар, Калман и Щраус, както и арии  от най-известните мюзикъли – „Уестсайдска история”, „Кабаре”, „Вълшебникът от Оз” и др. Концертът е в зала "Добрич" от 18 часа и е с вход свободен.  

Хор „Добруджански звуци” ще вземе участие и в Международен фестивал в Мармарис, Турция, който ще се проведе от 13 до 21 май. Там хористите ще представят български фолклор.

През новия сезон - от началото на септември, ще бъде възстановен оперният репертоар на хора с популярни арии от класики, като „Травиата”, „Норма” и „Кармен”. Формацията ще подготви и филмова музика и евъргрийни.