Водосвет в Община Добрич
Водосвет в Община Добрич / Община Добрич

Празничен Богоявленски водосвет бе направен в Община Добрич. Той бе отслужен от отец Петър от добричкото духовенство. Ритуалът се посвещава на здравето и благоденствието на общинска администрация и гражданите на Добрич и бе извършен с благословението на Варненския и Великпреславски Митрополит Йоан.

Отец Петър благослови служителите и сградата на Община Добрич и поръси със светена вода работните кабинети, за да могат да бъдат успешни начинанията и да се реализират заложените проекти.
 

Водосвет
Община Добрич

5 януари е първият от поредица дни, които се празнуват от народа и църквата. Познати са и като Водици. 5 януари е Зимният Кръстовден. Утре е Йордановден, а вдругиден - Ивановден, които на места се наричат мъжка и женска Водица.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря ако си пожелаеш нещо - ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново.

Община Добрич честити празника на всички, които празнуват на Йордановден и Ивановден и им пожелава да носят с гордост имената си и да се радват на добро здраве, сполука и щастливи дни. Сред празнуващите е и кметът Йордан Йорданов.