Напомнят на търговците на зърно да свържат касовите си апарати с НАП
Напомнят на търговците на зърно да свържат касовите си апарати с НАП / Дарик Добрич

В края на ноември изтича срокът, в който търговците на зърно, регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, трябва да свържат своите касови апарати с Националната агенция по приходите /НАП/, напомнят оттам. До момента това са направили едва 741 обекти за търговия със зърно. От агенцията предупреждават, че от 1 декември започват масови проверки на търговците със зърно за това дали са спазени законовите изисквания. Ако някой от тях извършва търговия на зърно след края на ноември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 000 лева и едновременно с това обектът му да бъде запечатан.

До края на март 2012 година пък всички останали търговци трябва да установят дистанционна връзка с приходната администрация, напомнят още от агенцията. От НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото с наближаването на крайните срокове се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията. Вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново.

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията www.nap.bg в рубриката „Свържете касовите си апарати с НАП". В секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка, както и списък с номерата и моделите на новите и използваните в момента фискални устройства, които могат да бъдат модифицирани и приведени в съответствие с новите изисквания на наредбата. Допълнителна информация може да се намери и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Трима гадатели и ясновидци вече имат дистанционна връзка с НАП, съобщават още оттам. Общо за цялата страна досега, онлайн връзка на фискалните си устройства с приходната администрация са осигурили 47 680 търговци.